Halsedisse ribstrikket med hæklede kanter
Denne halsedisse er et juleferieprojekt. Anna kan ikke lide den, men den er nu så god at have på udenfor, og jeg har også rendt rundt med den på herhjemme. Rullekraven er med vilje lidt løs, da jeg ikke kan fordrage at have noget helt tæt på halsen. Den er lidt længere bagpå, så den sidder lidt mere harmonisk, når man har den på. Der var under 2 meter garn tilbage, da jeg var færdig med halsedissen, så du skal ikke strikke den længere end angivet. Faktisk vil jeg anbefale dig at korte den lidt af på ryggen for at være sikker på, at der er nok garn.
Materialer: 1 nøgle Lollipop Melange fra Hobbii, kort rundpind nr. 7, hæklenål nr. 6
Slå 57 masker op og strik rib 1 ret, 1 vrang. Den første maske på retsiden tages løs af med tråden bag arbejdet og den første maske på vrangsiden tages løs af med tråden foran arbejdet. Det danner en kant, som skal bruges til at samle masker op af, når du skal til at hækle.
Strik 36 cm rib. På næste pind strikker du 15 masker, lukker 27 masker af og strikker de sidste 15 masker rib. Nu skal du lukke 1 maske af mod halsen på hver anden pind 2 gange i hver side, så halsudskæringen bliver lidt rundet. Nu er du færsig med forstykket.
På næste pind strikker du de første 13 masker, herefter slår du 31 masker op og strikker de sidste 13 masker. Nu skal der være 57 masker igen. Fortsæt i rib til rygstykket måler ca. 43 cm. Luk af i rib.
Rullekrave: saml masker op i halsudskæringen hen over ryggen 31 masker, i rundingen ca. 4 masker, midt for 27 masker og i rundingen 4 masker. Der skal være et lige antal masker, så ribben "går op". Strik 12 cm rib 1 ret, 1 vrang.
Hæklede kanter: du starter langs den ene langside på retsiden. Hækl 1 fastmaske i hver af de "masker", der er dannet ved, at du har taget første maske løs af. Hækl 4 rækker fastmasker. På 2. - 4- række hækler du fastmaskerne i bagerste maskeled. Den anden langside hækles på samme måde også fra retsiden.
Tilsidst hækler du de nederste kanter. Du hækler ca. 3 fastmasker langs den hæklede kant, hen over nederste kant hækler du 1 fastmaske i hver retmaske, til sidst 3 fastmasker på kantstykket.Vend med 1 luftmaske. På 2. - 4. række hækles fastmaskerne i bagerste maskeled. Nederste kant på bagstykket hækles på tilsvarende vis.
Katinka Cardi
Denne cardigan har været længe undervejs. Måske er det manglende selvtillid i forhold til at hækle beklædning, der har sat arbejdet i stå flere gange. Men nu er den klar. Jeg har hæklet den i min egen størrelse. Hvis den skal være større, så kan du tilpasse med flere masker. Jeg magter ikke rigtig selv at justere maskeantal og testhækle større størrelser, men konstruktionen er enkel, så det er ikke vanskeligt.
Jeg har hæklet 2 udgaver, en stribet og en ensfarvet. Tallene i parentes vedrører den ensfarvede version.
Materialer stribet version: 7 nøgler Montenapoleonegarn a´50 gram fra Lana Gatto, løbelængde 200 m, hæklenål nr. 4, 1 maskemarkør. Jeg har brugt 3 nøgler rosa, 3 nøgler brændt tomat (vil jeg kalde den) og 1 nøgle blommefarvet til ribkanterne.
Materialer ensfarvet version: 8 nøgler Mohair Delight farve 26 a´50 gram fra Hobbii, løbelængde 150 m, hæklenål nr. 5, 1 maskemarkør
Størrelse: Small/Medium
Mål: længde 55 cm, ryggens bredde 65 cm, længde fra nederste ærmekant til ærmekant 136 cm, ærmelængde 32 cm.
Du starter med at hækle ryggen. Når du når til skuldersømmen, deler du arbejdet og hækler videre ned ad de 2 forstykker hver for sig. Du hækler derefter ærmerne på. Side- og ærmesøm hækles sammen og til sidst hækles ribkanterne.
Krop:
Hækl 92 (73) luftmasker med tomatrødt garn.
1. række: start med at hækle 1 stangmaske i den 4. luftmaske fra nålen. Hækl stangmasker række ud. Der skal være 90 (71) stænger inklusive de 3 startluftmasker, der tæller som 1 stangmaske. Vend med 2 luftmasker.
2. række: Hækl stangmasker i alle maskemellemrum rækken ud. Der skal stadig være 90 (71) stænger inklusive de 2 vendeluftmasker. Tæl endelig efter med jævne mellemrum, for der kan godt forsvinde en maske undervejs.
3. – 48. række: som 2 række. Skift til det rosa garn efter du har hæklet 12 rækker, tomatrødt efter 24 rækker og rosa efter 36 rækker. Der skal være i alt 48 rækker (også på den ensfarvede)
Forstykker:
Forsæt med det rosa garn og hækl striber hen over de første 34 (28 masker) indtil højre forstykke (højre, når du har den på) har samme længde som ryggen. Sæt gerne en markør et vilkårligt sted, så du ved, hvad der er forsiden.
For at forstykkerne skal være ens, så starter du venstre forstykke ved halsudskæringen og hækler 34 (28) stangmasker ud mod ærmet med det rosa garn. Hækl striber indtil forstykket har samme længe som ryggen.
Ærmer:
1. række: hækl 64 (62) stangmasker henover forstykket og ryggen. Det er en god idé at sætte en maskemarkør ved det sted, hvor ryg og fortykke mødes. Start ved den tomatrøde stribe og slut samme sted på ryggen. Vend med 2 luftmasker
2. – 5. række: Hækl stangmasker i maskemellemrummene mellem stangmaskerne fra den foregående række. Vend med 2 luftmasker.
6. række: spring første maskemellemrum over (indtagning) og hækl stangmasker i maskemellemrummene indtil der er 2 mellemrum tilbage. Hækl de 2 sidste stangmasker sammen (indtagning)
Fortsæt med stribemønster og tag ind på hver 4. række. Jeg hæklede 13 rækker af det lyserøde garn og 12 rækker med det tomatrøde garn. Spørg mig ikke, hvorfor det blev til 13 rækker rosa – jeg ved det ikke. D.v.s. 25 rækker i alt, og der skal være 55 stænger på sidste række.
Ensfarvet: tag ind 5 gange og bryd garnet efter 27 rækker. De sidste rækker har ingen indtagninger, og der skal være 53 stænger på de sidste rækker.
Montering inden ribkanter.
Hækl side- og ærmesømme sammen med kædemasker fra bagsiden. Jeg begyndte nederst på sidesømmen og arbejdede mig opad mod ærmerne og fortsatte hen over ærmesømmen. På den stribede version, skiftede jeg farve i takt med striberne, for at man ikke skulle kunne se sammenhæklingen så tydeligt. Jeg hæklede 1 kædemaske pr række/mellemrum.
Ribkant nederst:
1. række: Start nederst fra vrangen og hækl stangmasker hen langs nederste søm med det blommefarvede garn. Jeg hæklede hver 6. og 7. stangmaske sammen for at ribben ikke skulle blive for løs. Der skal være ca. 138 stangmasker efter indtagninger, vend med 2 luftmasker
2. række: hækl en reliefstangmaske forfra om 2. stangmaske fra foregående omgang efterfulgt af en almindelig stangmaske. Fortsæt således rækken ud. Vend med 2 luftmasker. De 2 sammenhæklede masker skal behandles som 1 maske. Man kan sagtens hækle reliefmasker rundt om den.
3. – 5. række: gentag 2. række. På vrangen hækles reliefstangmaskerne bagfra.
6. række: hækl kædemasker i alle masker for at få en mere stabil kant.
Ærmerib:
1. række: hækl 2 stangmasker sammen hele rækken hen med det blommefarvede garn.
2. række: hækl reliefrib rækken ud. Du behandler 2 sammenhæklede masker som 1 stangmaske og hækler reliefmasker hen over dem, også selvom de er dobbelte, man kan sagtens.
3. – 9. række: reliefrib
10. række: kædemasker
Rib langs forkanter og nakke:
1. række: med det blommefarvede garn hækler du fra vrangen 8 stangmasker langs nederste ribkant. Op langs forkanten hækler du 1 stangmaske i hvert af de næste 3 mellemrum efterfulgt af 1 stangmaske mellem de 2 næste mellemrum. Fortsæt således langs højre forkant. Hen over nakkens masker hækler du stangmasker i mellemrummene, og ned langs venstre forkant hækler du stangmasker i 3 mellemrum, 1 stangmaske mellem de næste 2 mellemrum og stangmasker i de 3 næste mellemrum. Slut med 8 masker hen over ribstykket. Jeg havde i alt 161 (159) masker. Vend med 2 luftmasker. Det er ikke afgørende, at du har det helt præcise antal masker.
2. – 6. række: hækl reliefrib som på de andre ribkanter. Da 2. række er fra vrangsiden vil reliefmaskerne skulle være bagfra.
7. række: slut med en række kædemasker
Ensfarvet version: hækl 4 rækker rib og hækl 5. række med kædemasker. Ribben er smallere på denne version.
Standkantsjal
Ideen med dette sjal var at lave et smalt sjal med en lidt overdådig kant. Jeg er lille og kan godt lide, at sjaler har lange spidser uden selve sjalet fylder for meget, så det ikke bliver enormt i forhold til min størrelse. Derfor tages flere masker ud i starten og slutningen af hver række end i nederste spids.
Anna og hendes veninde Filippa har døbt sjalet strandkantsjal, og det kan man godt forstå, for det ligner en strand med småsten og bølger. Sjalet er hæklet i farveskiftende garn, og jeg har ikke brugt al garnet i nøglet, for jeg ville gerne have kanten blå, og det sidste af garnnøglet er brunt.
Hvis du vælger en anden farve eller gerne vil have den brune farve med, vil der være garn nok til at forlænge flæsen.
Materialer: 1 nøgle Scheepjes Whirl i farve 766 Mid Morning Mocharoo a´1.000 meter, hæklenål nr. 3,5.
Mål: fra spids til spids er der ca. 170 cm, fra nederste spids op til øverste kant er der ca. 68 cm.
Udtagninger i starten af hver række: hækl 2 stangmasker i den første maske tættest ved nålen (startudtagning). Med de 3 vendeluftmasker svarer det til 3 stangmasker
Udtagninger i slutningen af hver række: hækl 3 stangmasker i den øverste vendeluftmaske fra forrige række (slutudtagning)
Udtagninger i spidsen: 1 stangmaske, 1 luftmaske, 1 stangmaske (hjørne)
Ananasmaske: slå garnet om nålen, stik nålen i næste maske og slå om og træk tråden igennem, gentag dette 4 gange mere, så der er i alt 11 masker på nålen. Slå om, og træk garnet gennem alle 11 masker.
Vend alle rækker med 3 luftmasker (lm)
Start med 5 luftmasker og saml dem til en ring med 1 kædemaske.
1. række: 3 lm, 4 stangmasker (st), 1 lm, 5 st. vend med 3 lm.
2. række: startudtagning, 4 st, hjørne, 4 st, slutudtagning
3. række: startudtagning, stangmasker til spidsen, hjørneudtagning, stangmasker frem til vendeluftmaskerne, slutudtagning
4. række: som 3. række
5. række: startudtagning, 2 st, *1 ananasmaske, 5 st*, fortsæt med **indtil 5 masker før midten, hækl 4 st, 1 hjørne, 4 st,*1 ananasmaske, 5 st*, gentag ** rækken ud, slutudtagning. Nu skal du have 5 stangmasker i hver vingespids inden ananasmaskerne.
6. række: som 3. række
7. række: som 3. række
8. række: startudtagning, 5 st, *1 ananasmaske, 5 st* indtil 5 masker før midten, 1 ananasmaske, 4 st, hjørne, 4 st, *1 ananasmaske, 5 st*, slutudtagning. Der skal være 8 stangmasker inden ananasmaskerne i hver vingespids.
Fortsæt således indtil der er 55 rækker i alt. Det skal passe med, at du slutter med 2 ”rene” stangmaskerækker, vend med 3 lm
Flæsen hækles sådan:
1.række: startudtagning, 2 st i hver af de næste 2 st., i næste maske hækles 1 st, 7 lm, i 3. lm fra nålen hækles 2 stangmasker, og i hver af de næste 4 lm hækles 2 st, hækl 1 kædemaske i toppen på ”vært-stangmasken og yderligere 1 st. i samme maske (spiralmaskesæt). Fortsæt med at hækle 2 st i hver af de næste 5 masker, 1 spiralmaskesæt. I hjørnet hækler du denne gang 2 stangmasker, 1 luftmaske og 2 stangmasker. Op ad den anden langside hækler du 2 st i næste maske, *1 spiralmaskesæt, 2 st i hver af de næste 5 masker*
2. række: startudtagning, 8 stangmasker frem til spiralen, skub spiralen frem og hækl stangmasker i hver maske af de næste 12 masker. Den første maske efter spiralen er lidt svær at få fat i, men den er der. Nu er du nået til næste spiral. Den skubber du tilbage og hækler 12 stangmasker indtil næste spiral, som du skubber frem. Fortsæt således med at hækle stangmasker og spiralmaskesæt, som skubbes skiftevis frem og tilbage for at få forside og bagside til at være ens.
3. række: startudtagning, stangmasker i alle masker, hjørne, stangmasker, slutudtagning.
Det var det - rigtig god fornøjelse
Hæklet "Vacaysjal" sjal
Der er ikke noget så skønt som sommerferie i sommerhuset sammen med en kæmpe ladning garn. I år var jeg i Fåborg for at proviantere hos ByBek, min favorit garnhandler over dem alle. Jeg købte blandt andet limefarvet (lidt sur citron er der vel over det) bomuldsgarn af genanvendte jeans. Anna synes, at farven er grim, så er det sagt. Jeg brugte 7 nøgler garn, og det var lige præcist nok efter diverse justeringer af antal rækker.
Hæklet sommertaske i pangfarver, Ingers net
Thomas fandt 4 nøgler garn i familiens sommerhus. Dem fik jeg, og de er blevet til et lille sommernet, som skal hedde Ingers net.
Mål: 30 x 35 cm.
Materialer: 4 nøgler bomuldsgarn 4/8. De 2 af nøglerne skal være samme farve, hvis du vil have hank og kanter i samme farve som de yderste rækker på firkanterne, hæklenål 2,5. Jeg har brug flamégarn som bundfarve. Der er akryl i, så jeg regner med at nettet ikke giver sig så meget.
Slå 4 luftmasker op og saml dem til en ring med en kædemaske.
1. omgang: hækl 2 luftmasker og 7 halvstangmaske omkring ringen. Slut med 1 kædemaske i den øverste af luftmaskerne fra omgangens begyndelse.
2. omgang: hækl 3 luftmasker og 1 halvstangmaske i første maske, hækl 1 halvstangmaske i næste maske. Nu hækles hjørne ved at hækle 1 halvstangmaske, 1 luftmaske og 1 halvstangmaske i næste maske. Hækl 1 halvstangmaske, et hjørne, 1 halvstangmaske, et hjørne, 1 halvstangmaske og slut med 1 kædemaske i starthjørnet.
3. omgang: hækl 2 luftmasker, 1 halvstangmaske, 1 luftmaske og 2 halvstangmasker i første hjørne. Nu kommer det lidt mærkelige, den første halvstangmaske lan man ikke hækle i, så den springer du over. Hækl 2 halvstangmasker og nu er du ved næste hjørne. Heri hækler du 2 halvstangmaske, 1 luftmaske og 2 halvstangmasker, fortsæt med 2 halvstangmasker mellem hjørnerne og hækl hjørnet, som beskrevet. Resten af firkanten har 2 halvstangmasker, 1 luftmaske og 2 halvstangmasker i hjørnerne. Slut med en kædemaske i den øverste luftmaske fra begyndelsen af omgangen og en kædemaske hen til hjørnet, så du starter næste omgang derfra. Du begynder med 2 luftmasker og 1 halvstangmaske.
Fortsæt således resten af arbejdet. Der er 2 masker mere mellem hjørnerne på hver omgang.
Jeg har hæklet 4 omgange hvid, 2 omgange orange og 3 omgange pink. På sidste række er der 20 masker mellem hjørnemaskerne.
Hækl i alt 18 firkanter og hæft ender, hvis du ikke har gjort det undervejs, hvilket jeg vil anbefale.
Hækl forkanterne sammen fra retsiden med kædemasker. Du lægger den vrang mod vrang og hækler i det inderste led på hver firkant. Jeg hækler altid 1 luftmaske mellem firkanterne, som sammenhæklingen ikke bliver for stram. Jeg hæklede først 3 og 3 firkanter sammen, indtil jeg havde en ring, derefter hæklede jeg sammen på den lange led.
Når du har ”røret” af firkanter, hækler du nederste kant ved at hækle fastmasker hele vejen rundt. Jeg hæklede i spiral, altså uden afslutning af hver omgang for at undgå synlig omgangsskift. Når du er tilfreds med længden, jeg hæklede 8 omgange, så lad være med at klippe garnet, men vend vrangen ud og hækl de 2 sider sammen. Jeg var ikke opmærksom nok på at være helt præcis med, hvor jeg startede sammenhæklingen, så tasken blev skæv – om igen.
Bagefter hækler du øverste kant på samme måde. Jeg hæklede 5 omgange førend jeg begyndte på hanken. På 6. omgang hækler du hen til midterste firkant, så hækler du 130 luftmasker og springer ca. 26 fastmasker over, hækl fastmasker i de næste masker. Tjek gerne, at du er over sidste firkant på den side, hvor du hækler, så hanken sidder symmetrisk. Fortsæt med fastmasker, indtil næste side, hvor du hækler hank på samme måde. Fortsæt nu rund og hækl også fastmasker i hver af de 130 luftmasker. Forsæt således 4 omgange. Jeg havde ikke meget garn tilovers, men er tilfreds med de lidt smalle hanke. Hæft ender.
Rigtig god fornøjelse
Tørklæde med hæklede citronskiveblomster
Mål: 40 x 160 cm
Fuengirolasjalet
Jeg holdt juleferie i Fuengirola i år. Det første jeg gør, når jeg er ude at rejse, er at besøge de lokale garnforretninger. I Fuengirola er der en norsk garnforretning. Her købte jeg et nøgle garn med farveskift, og så blev jeg af uransagelige årsager ramt af inspiration til at hækle et sjal. Jeg tænker, at det endte med, at der er lidt spansk gammel dame over det, men her er opskriften anyways
Matrialer: 1 nøgle garn med farveskift, jeg brugte Silk Degradé fra Katia i farve 301, men du kan bruge hvilket som helst farveskiftende garn. Garnet har en løbelængede på 600 meter, så du kan lave sjalet større med de garner, som man kan købe her. 1 hæklenål nr. 3,5
Start med 4 luftmasker og saml dem til en ring med en kædemaske
1. række. Hækl 3 luftmasker, 3 stangmasker, 2 luftmasker og 4 stangmasker i ringen. Vend
Hæklet net af plastikflaskegarn
Rundstrikket halstørklæde i "endeløse baner"
For et par år siden købte jeg rustrødt garn til et sjal, som jeg har prøvet at strikke flere gange. Det gik bare ikke særlig godt. Jeg gav garnet skylden. Det var ligesom for blødt i forhold til opskriften.
Nu fik jeg så den idé at supplere med mere garn i lys rosa og syrenfarvet. Jeg prøvede nærmest alle mønstre i hæklemønster- og strikkemønsterbøgerne. Det endte med et glatstrikket halstørklæde, som der er virkelig mange af på nettet for tiden. Her er hvordan jeg gjorde.
Materialer: 4 nøgler Sandnes Silkealpakka. Jeg brugte 2 nøgler rustrød, 1 nøgle rosa og 1 nøgle lys syren. Rundpind nr. 3 40 cm, 1 maskemarkør, 1 hæklenål nr. 3 til sammenhækling
Mål: 15 x 220 cm
Slå 90 masker op med rustrød. Jeg brugte elastisk opslagning for at undgå at nederste kant blev for stram. Jeg satte en maskemarkør ved samlingen af de 90 masker for at være sikker på, at farveskift kom samme sted gennem strikningen.
Strik til der ikke er mere garn i første nøgle. Skift til rosa og strik garnet op. Skift til rustrød og derefter syrenfarvet. Strik til der ikke er mere garn. Jeg lukkede af med elastisk aflukning igen for at undgå at kanten blev for stram.
Hækl nederste kant sammen med kædemasker. Jeg nappede en maske fra opslagskanten i den ene side og en i den anden side og trak tråden igennem. Det er samme metode som flad sammenhækling af granny squares. Der er masser af videoer med metoden på nettet. Man kan sikkert også sy kanten sammen.
Seneste kommentarer
Hej Pernille, tak skal du have. Jeg tror, jeg anvendte nål nr 6. Garnet er coastgarn, og her vil man nok almindeligvis bruge nål 3 - 3 5. Mvh Marianne
Hej Surecitroner.
MEGA flot tæppe !! hvilket nummer er "kraftig hæklenål" ?
Hej Hanne, bogen hedder Hæklerens uundværlige mønstersamling. Mvh Marianne
Hvad er det for en bog "mønsterbogen"?