Hæklede grydelapper i fastmaskemønster

Her kommer opskriften på grydelapper hæklet i 3 tråde bomuldsgarn. Det ene sæt er hæklet af 2 tråde råhvid og 1 tråd gul/orange. Det andet sæt er hæklet af 1 tråd råhvid, 1 tråd pink og 1 tråd bestående af bitte små garnrester, som jeg har bundet sammen med magiske knuder (dem kan du google).

Grydelapperne har ingen kant, så det er et hurtigt og enkelt projekt. Jeg skulle selv lige finde melodien i forhold til de sammenhæklede fastmasker på 2. række og fremover. Man hækler dem på hver side af den lodrette streg, der forekommer mellem maskerne.

 Materialer: bomuldsgarn 8/4. Der hækles med 3 tråde, hæklenål nr. 3,5. Jeg er faktisk i tvivl om, hvorvid jeg har brugt 3 eller 4 nøgler garn til et sæt, da jeg brugte rester. Jeg opdaterer med grydelappernes vægt, når jeg kommer hjem fra sommerhuset.

Mål: 22 x 22 cm.

Hækl 41 luftmasker.

1. række: Start med at sætte hæklenålen i 3. luftmaske fra nålen, slå om og træk tråden igennem, stik hæklenålen i 4. luftmaske fra nålen, slå om og træk igennem. Nu er der 3 masker på nålen. Slå om og træk gennem 2 masker, slå om og træk gennem 2 masker, 1 luftmaske. Gentag i 5. og 6. maske fra nålen, 1 luftmaske. Fortsæt indtil der er 1 maske tilbage, 1 fastmaske i sidste maske. Vend med 2 luftmasker. Efter hvert sæt sammenhængende fastmasker sluttes med 1 luftmaske også inden den sidste fastmaske. Vend med 2 luftmasker. 

2. række: stik nålen ned i 1. fastmaske, slå om og træk igennem, stil nålen ned i luftmaskemellemrummet, slå om og træk igennem, slå om og træk tråden gennem 2 masker,  slå om og træk gennem 2 masker, 1 luftmaske. Stik hæklenålen ned i næste maske, slå om og træk igennem. Slå om og stik nålen ned i næste hul, det er adskilt af en lodret tråd. Slå om og træk igennem, slå om og træk igennem 2 masker, slå om og træk igennem de sidste 2 masker, 1 luftmaske. Fortsæt og slut med 1 fastmaske i sidste maske, vend med 2 luftmasker. 

Fortsæt på denne måde indtil grydelappen er kvadratisk. Lad 1 af trådene falde og hækl en strop af 2 tråde. Du hækler 16 luftmasker, 1 kædemaske på selve grydelappen, 1 kædemaske I hver af stroppen luftmasker. Hækl en grydelap magen til, hæft ender.

Hæklede karklude med grafisk mønster

Jeg vil så gerne hækle noget med flere farver, men samtidig er det lidt vigtigt for mig, at der er flow i hæklingen, altså at der ikke konstant skal skiftes farve. Derfor blev det til et helt enkelt mønster.

Materialer: bomuldsgarn 8/4 i 2 forskellige farver, hæklenål nr. 3. Hver klud vejer 37 gram, men da jeg har hæklet af restegarn fra lageret, kan jeg ikke komme med en præcis fordeling af garnforbrug pr. farve.

Mål: bredde 25 cm, højde 24 cm.

Start med 54 luftmasker

1. række: 1 halvstangmaske i 3. luftmaske fra nålen. Hækle halvstangmasker række ud. Vend med 2 luftmasker. 

2. række: spring over den maske, som er tættest på nålen. Hækl halvstangmasker rækken ud. Den sidste halvstangmaske hækles i den øverste af de 2 vendeluftmasker fra rækken før. Slut med 2 luftmasker, vend. Der skal være 53 "halvstangmaskestænger" inklusive de 2 vendeluftmakser, der tæller som 1 halvstangmaske. 

3. række: spring over den maske, som er tættest på nålen og hækl herefter 4 halvstangmasker. I den sidste halvstangmaske sætter du garnet i farve 2 til, når du skal lave gennemtrækket af de 3 løkker på nålen. Hækl 7 halvstangmasker med farve 2. Du skal hækle hen over tråden i farve 1, og jeg vil anbefale, at du også hækler hen over garnenden på farve 2, så der ikke er så mange ender at hæfte til sidst. På den sidste af de 7 halvstangmasker, skifter du til farve 1 i forbindelse med, at du foretager sidste gennemtræk. Hækl 2 halvstangmasker med farve 1 og derefter 7 halvstangmasker med farve 2. Når der er 5 blokke med farve 2 skifter du til farve 1, og nu behøver du ikke hækle hen over farve 2, men det vil være godt, hvis du, efter du har skiftet til farve 1, lige trækker tråden i farve 2 med op over farve 1, så den kommer til at sidde i toppen af halvstangmasken klar til næste række. Vend med 2 luftmasker

4. række: som 3. række men slut med at klippe snoren på farve 2, når du har hæklet alle blokke med farve 2. Det giver en ekstra ende at hæfte, men det blev ikke pænt, hvis tråden blev trukket med op over de næste 2 rækker, hvor du ikke skal bruge farve 2.

5. og 6. række: Halvstangmasker i alle masker

7. og 8. række: som række 3 og 4.

Fortsæt indtil der er 9 blokke i højden med farve 2. Slut med 2 rækker i farve 1 og hækl eventuelt en strop bestående af 16 luftmasker efterfulgt af 1 kædemaske i hver af de 16 luftmasker.

Hæft ender. Hvis du har hæklet garnenderne med, som jeg anbefaler, skal du "kun" hæfte 11 ender - og det kan vi godt klare.

Hæklet mini pose til headset

For 3-4 år siden hæklede jeg en lille turkisfarvet pose til headset. Den er næsten slidt op, og snoretrækket i den ene side har jeg være nødt til at korte af pga en uoprettelig skade fra en kop kaffe. Jeg har hæklet posen op igen i en ny farve og gjort den lidt større. Desuden har jeg har foretaget nogle småjusteringer. Hvis du gerne vil hækle en lidt mindre pose, så kan du nøjes med at starte med 21 luftmasker. Du kan se den turkise version på min Instagramprofil.

Materiale: ca. 20 gram bomuldsgarn 8/4. Jeg har brugt garn fra Søstrene Greene i farve 14, hæklenål nr. 3, 1 maskemarkør

Mål: bredde 9 cm, højde 12,5 cm.

Posen er hæklet rundt i fastmasker i et stykke, så der er ingen sømme. Der hækles rundt i spiral for undgå synlig afslutning af omgange.

Start med 23 luftmasker. Hækl en fastmaske i 2 luftmaske fra nålen og fortsæt indtil sidste luftmaske. Her hækler du 3 fastmasker. Den første er slutning på den ene side, den anden er "sidesøm" og den sidste er første maske på den anden langside. Nu er du klar til at hækle videre langs den anden side af bunden. Du skal ikke vende arbejdet, men drejer det, således du hækler tilbage i de samme luftmasker. Når du kommer ned til sidste luftmaske, hækler du 2 fastmasker i denne maske. Den første maske er den sidste maske på anden langside og den anden maske er "sidesøm". Der skal være 46 masker.

Nu hækler du rundt, indtil der er 9 rækker i alt. Du slutter ved "sidesømmen" i samme ende, som du startede.

Nu skal du til at hækle krydsede fastmasker. Det gør du ved at springe den første luftmaske over, hækl 1 fastmaske i 2. maske og hækl derefter 1 fastmaske i den maske, som du sprang over. Fortsæt således rækken ud. I denne passage med skift mellem krydsede fastmasker og almindelige fastmasker havde jeg god glæde af en maskemakør i begyndelsen af omgangen, så det var muligt at holde styr på maskeantallet.

Hækl nu 2 rækker fastmasker, 1 række krydsede fastmasker, 2 række fastmasker og 1 række krydsede fastmasker. 

Herefter hækler du 9 omgange fastmasker. Slut med en kædemaske i næste maske. 

Hækl nu 3 luftmasker (=1 stangmaske og 1 luftmaske), spring næste maske over og hækl 1 stangmaske og 1 luftmaske i næste maske. Fortsæt sådan omgange ud og slut med 1 kædemaske i den anden af de 3 luftmasker fra omgangens start.

Nu hæklet du rundt i fastmasker i 5 rækker. På den første række hækler du 1 fastmaske i hver stangmaske og 1 fastmaske i hvert mellemrum. Tæl gerne efter, der skal stadig være 46 masker. 

Slut af med en række krebsemasker. Hæft ender.

Snoretræk:

Hækl 2 snore af 65 luftmasker hver og hæft ender så godt, du kan. Træk den ene af snorene gennem hullerne fra højre sidesøm og rundt, og den anden fra venstre sidesøm og rundt. Du kører snorene over og under stangmaskerne. Snore skal gå modsat hinanden, når du væver dem over stangmaskerne - altså den ene snor skal være over stangmasken, og snoren der kører den anden vej, skal være under samme stangmaske (se foto). For st det skal gå op, er du nødt til at springe over et hul i den ene sidesøm på den snor, der går fra venstre mod højre. Jeg synes, at snoretrækket virker bedre, når man gør det på den måde. Bind en knude for enden af hver snor. Nu lukker du posen ved at trække snorene sammen. Hvis du ikke vil have så lange store, så kan du nøjes med 70 luftmasker.

Rigtig god fornøjelse.

Hæklede karklude med tern

Lige for tiden er jeg komplet vild med mønstrede boligtekstiler. Jeg er i gang med at hækle en ny pude i firkanter af mange, mange farver. Det tager tid, og det er derfor godt at have andre mere hurtige projekter på programmet. Heldigvis er det snart jul, og nogle af jer ved nok, at der ikke er noget bedre end sagesløse gavemodtagere. For mit vedkommende tænker jeg specifikt på mine nevøer, som ikke har en chance for at undslå sig fasters hæklerier juleaften – hvor er det skønt. Her får I opskriften, rigtig god fornøjelse.

Mål: 23 x 23 cm. Hvis du synes, at de er for små, så tilføjer du blot lige mange yderligere masker med hver farve.

Materialer: bomuldsgarn 8/4 i råhvid, rosa og grå, hæklenål nr. 3. Du kan roligt gå ombord i dine garnrester.

I denne opskrift tæller vendeluftmaskerne ikke med i maskeantallet. Det er kun halvstangmaskerne, som du skal tælle med, når du tjekker dit maskeantal løbende, hvilket jeg i min sædvanlig kedsommelige stil anbefaler.

Start med det hvide garn, hækl 29 luftmasker, skift til det rosafarvede garn og hækl 32 luftmasker.

1. række: hækl 1 halvstangmaske i 3. maske fra nålen. Jeg vender luftmaskekæden rundt og hækler i de små buer nedenunder, da det giver en rigtig pæn kant, men det er ikke nødvendigt. Hækl 28 halvstangmasker, slå om, stik nålen ned i den sidste rosa luftmaske, slå om og træk tråden gennem luftmasken. Nu har du 3 rosa løkker på nålen. Skift til det råhvide garn. Træk det hvide garn gennem de 3 løkker på nålen. Sørg for, at det hvide garn ligger bagved det rosa, før du trækker igennem. Nu er masken på nålen hvid, læg det rosa garn ind foran det hvide garn, og hækl videre med hvidt. Årsagen til al den garngymnastik er, at du skal have den rosa tråd med op, så den sidder i toppen klar til næste række. På den måde bliver farveskiftet næsten usynligt. Hækl 29 halvstangmasker med hvidt garn, vend med 2 luftmasker. Den sidste halvstangmaske hækles gennem begge maskeled for at få en mere fast kant. Der skal være 29 hvide masker og 29 rosa masker. De 2 første rosa vendeluftmasker tælles ikke med

2. række: start i den første maske nærmest nålen og hækl 29 halvstangmasker i bagerste maskeled med det hvide garn. Du skifter farve samtidig med, at du hækler den 29. maske, hækl 29 halvstangmasker med rosa garn, den sidste halvstangmaske plejer jeg at hækle gennem begge maskeled, vend med 2 luftmasker

3.– 16.  række: gentag 2. række, hækl farverne som de viser sig.

17. række: I slutningen af denne række trækker du det grå garn gennem den sidste maske, så du hækler vendeluftmaskerne med gråt garn.

18. – 34. række: som række 2.

Slut med at hækle 18 luftmasker og 1 kædemaske i ”værtsmasken”, hækl kædemasker i alle luftmaskerne og slut med en kædemaske i ”værtsmasken. Hæft ender.

Her kan du se kludene og det næsten usynlige farveskift. Farveskiftet er klart udfordringen i dette projekt, men når man lige finder melodien, så åbner det jo for mange andre mønstermuligheder.

Her kan du se kludene og det næsten usynlige farveskift. Farveskiftet er klart udfordringen i dette projekt, men når man lige finder melodien, så åbner det jo for mange andre mønstermuligheder.

Klar til indpakning.

Klar til indpakning.

Hæklede karklude til min nye lejlighed

Jeg er lige flyttet, og det er da alletiders anledning til at hækle nye klude (som om jeg mangler). Jeg lå inde med bambusgarn fra Netto. Jeg havde købt hæklekits, som ikke ligefrem ville hækles. Nu blev de brugt til klude efter egen opskrift istedet, og det er da tilfredsstillende.

Mål: 26 x 26 cm

Materialer: 1 nøgle bambusgarn og hæklenål 3,5. Du kan også bruge almindeligt bomuldsgarn, så skal du bare slå 10 masker mere op og bruge hæklenål nr. 3, men prøv dig frem.

Slå 53 luftmasker op.  

1. række: Hækl 1 stangmaske i den 4. maske fra nålen = 1. stangmaske, hækl 50 stangmasker. Nu skal der være 51 stænger. Vend med 2 luftmasker.

2. række: hækl 50 stangmasker rækken ud. Den første stangmaske hækles i den 2. maske fra nålen, og den sidste stangmaske hækles i den øverste af de 3 første luftmasker fra 1. række. Vend med 2 luftmasker.

3. række: hækl 1 stangmaske i den anden maske fra nålen, hækl 1 stangmaske i næste maske. Nu er der 3 stænger inklusive de 2 vendemasker. Nu hækles der en reliefstangmaske forfra rundt om den næste stangmaske fra sidste omgang. Hækl 1 stangmaske i næste maske. Fortsæt således rækken ud indtil, der er 3 masker tilbage. Hækl stangmasker i de 3 sidste masker og vend med 2 luftmasker.

Hækl 2 rækker stangmasker og gentag derefter 3. række. 

Fortsæt således indtil kluden er kvadratisk. Slut med 1 række stangmasker.

Rigtig god fornøjelse

Jeg har hæklet 1 række kædemasker ned langs de 2 sider for at få en mere fast kant. Det er ikke nødvendigt, men jeg foretrækker at kanten får lidt hold.

Hæklet pude af små firkanter

Jeg elsker jo at hækle firkanter, og jeg mente, at have fået verdens bedste idé til et tæppe, men jeg måtte altså indse, at så mange farveskift, og så tæt en firkant ikke egner sig til et tæppe, men sikke en fin pude, det blev. 

Mål: 38 x 38 cm.

Materialer: Rester af bomuldsgarn 8/4. Jeg har brugt rosa, lilla og rustrøde nuancer, hæklenål nr. 3, en synål uden spids, og en monteringspude 40 x 40 cm. Jeg købte min ved Jysk. Jeg foretrækker fyld af fjer og ikke polyestervat.

Jeg hæklede enderne med rundt for ikke at skulle stå overfor et giga enormt hæftearbejde. Jeg hæftede derfor kun den sidste ende på tredie omgang.

Hækl 5 luftmasker og saml dem til en ring med en kædemaske.

1. omgang. Hækl 3 luftmasker og 11 stangmasker i ringen, slut med en kædemaske i den tredie luftmaske. Bryd garnet. Nu er der 12 stolper.

2. omgang. Sæt tråd i en anden farve til og hækl 3 luftmasker og 1 stangmaske i mellemrummet mellem to stangmasker. Hækl 2 stangmasker i alle mellemrum. Nu er der 24 stolper. Klip garnet.

3. omgang. Hækl 2 luftmasker i en vilkårlig maske. Det skal gerne være første maske i en af grupperne på 2 stangmasker fra omgang 2. Hækl 1 halvstangmaske i næste maske. I mellemrummet mellem næste gruppe af 2 stangmasker hækler du 2 stangmasker, 2 luftmasker og 2 stangmasker. Det er første hjørne. Hækl 1 halvstangmaske i den anden stangmaske i næste gruppe. Hækl 4 halvstangmasker i de næste masker. Hækl et hjørne i næste mellemrum mellem grupperne af 2 stangmasker fra omgang 2. Fortsæt således omgangen ud og slut med 1 kædemaske i den anden luftmaske fra starten af omgangen. Nu er der 5 halvstangmasker mellem hvert hjørne. Hjørnerne er hæklet ned mellem maskerne fra omgang 2. 

Hækl 2 x 49 firkanter og sy dem sammen ret mod ret i øverste maskeled, så du har 1 forside og 1 bagside. Sy de 2 stykker sammen på de 3 sider og sy nederste side sammen, så du har et hul på 3 firkanter. Kom puden i betrækket og sy hullet sammen fra retten. Jeg syede i nederste maskeled uden forventning om, at det blev pænt, men det gjorde det.

Jeg valgte at sy firkanterne sammen. Det var et ret stort arbejde i forhold til at hækle dem sammen, men det blev virkelig pænt. Når man hækler sammen, så er sammenhæklingen synlig, og det er pænt, hvis firkanterne har en kant rundt i samme farve, men her tænkte jeg, at sammensyning ville give bedst effekt.

Når puden skal vaskes, må man pille sammensyningen af hullet op. Alternativt kan du lave en form for lukning med tryklåse eller lignende.

Rigtig god fornøjelse.

Hæklede grydelapper i mandeversion

Jeg fik en bestilling på grydelapper, hvilket bragte total lykke. Her kommer opskriften, hvis du skulle få lyst til at hækle et sæt. Meningen var, at de skulle være lidt maskuline. Jeg tror, at de også kunne være flotte i koksgrå eller sorte.

Mål: ca. 21 x 21 cm.

Materialer: 3 nøgler bomuldsgarn 4/8. Hæklenål 4,5. Et stykke lædersnor. Jeg har brugt garn fra Søstrene Grene i farve 17-0115. Det er købt år tilbage, så det var da på tide at få det brugt, men måske er farven udgået siden hen. Jeg vil beskrive farven som lys armygrøn blandet med græsgrøn.

Slå 38 luftmasker op med dobbelt garn.

1. række. Start med 1 stangmaske i 4 maske fra nålen. Hækl stangmasker rækken ud. Det skal være 36 "stænger" inklusive de 3 første luftmasker. Vend med 2 luftmasker.

2. række. Nu skal der hækles reliefstangmasker hele rækken ud. Spring første stangmaske over, og hækl 1 reliefstangmaske forfra rundt om næste stangmaske fra foregående række. Slut med en reliefstangmaske om de 3 luftmasker fra starten af 1 række. Vend med 2 luftmasker.

Fortsæt således indtil grydelappen er kvadratisk. Den sidste række hæklede jeg i reliefhalv-stangmasker, så rækken ikke blev uforholdsmæssig bred.

Tip: hvis du vil undgå at skulle pille op, som jeg måtte gøre, så tjek undervejs, om alle masker er blevet korrekte. Jeg fik ikke altid hæklet reliefmasken helt rundt om stangmasken, og det kunne man bare se - så var der kun en løsning, optrævling.

Slut med at hækle en omgang fastmasker rundt i kanten. Jeg hæklede 2 fastmasker i hjørnerne, og jeg sprang hver 4 maske over i top og bund, så kanten ikke blev for løs. 

Hæft ender og bind en snor i som strop. Jeg har brugt en lædersnor med diameter 3 mm. Du kan alternativt hækle en strop i luftmasker, hvor du efterfølgende hækler en kædemasker i hver luftmaske - eller hvad du nu synes.

Rigtig god fornøjelse. Mvh Marianne

Hæklet "rusten" klud

Efter oldemorsfirkanter er klude det bedste, jeg ved at hækle. Jeg mangler ikke klude, men jeg kan nærmest ikke stoppe med at hækle flere. Nu har jeg lige foræret stakkevis til sagesløse modtagere i forbindelse med julen. Nu var det derfor tid til at hækle en ny variant, en rustik model, som jeg har navngivet "rusten klud".

Materialer: Bomuldsgarn 4/8, hæklenål nr. 3. Til den ensfarvede brugte jeg ca. 40 gram.

Mål: 26 x 26 cm.

Hækl 52 luftmasker

1. række. Hækl 1 stangmaske i 4. maske fra nålen. Hækl stangmasker rækken ud. Nu er der 50 masker inklusive de 3 luftmasker. Vend med 2 luftmasker

2. række. Hækl 1 stangmaske ned i mellemrummet mellem de to sidste stangmasker fra sidste omgang. Fortsæt med at hækle stangmasker i mellemrummene rækken ud. Tæl gerne efter, der skal være 50 masker. Vend med 2 luftmasker

Fortsæt på denne måde indtil kluden er kvadratisk. 

Jeg hæklede en kant rundt om kluden således: hækl 3 fastmasker, 2 luftmasker og en kædemaske i den første luftmaske, gentag hele vejen rundt. 

Hvis du hækler striber, så lad garnet hænge frem for at klippe det over, når du er færdig med striben. Så er det der, når du skal hækle kanten. Jeg synes, at det er pænt, hvis kanten skifter farve ligesom selve karkluden.

Jeg hæklede den stribede klud i forskellige kvaliteter bomuldsgarn. Derfor var kluden lidt bredere foroven end den nederste kant. Det justerede jeg ved at hækle sammenhæklede fastmasker jævnt fordelt i forbindelse med, at jeg hæklede øverste kant. Håber, at jeg er forståelig her, hvis ikke, så skriv en kommentar til mig.

Hæklede karklude - "Lillebælt"

Vi var på kreamesse i Fredericia sidste weekend. Vi overnattede i Middelfart. På messen købte vi bomuldsgarn i fine farver til karklude, og på hotellet eksperimenterede jeg med diverse mønstre. Vi besluttede os for at kludene skulle hækles i halvstangmasker med en hulrække. Anna synes, at de skal hedde "Lillebælt"på grund af geografien.

Materialer: 3 nøgler bomuldsgarn. Vi valgte garn fra Karen Klarbæk i farverne nude, cognac og light nutbrown, hæklenål nr. 3

Mål: 26 x 26 cm

Hækl 62 luftmasker. 

1. rk. Start i den 3. luftmaske fra nålen og hækle halvstangmasker rækken ud. Der skal være 60 og de 2 vendemasker tæller ikke med i maskeantallet. Vend med 1 lm, så bliver kanten lidt stram, og det synes jeg er pænest.

2. Hækl 60 halvstangmasker, vend med 3 luftmasker

3. Hækl 1  halvstangmaske i 2. maske, derefter 1 luftmaske, spring 1 halvstangmaske over og hækl 1 halvstangmaske i næste maske. Fortsæt rækken ud på denne måde og slut med en halvstangmaske i sidste maske, vend med 1 luftmaske.

4. rk. Hækl 1 halvstangmaske i luftmaskemellemrummet, 1 halvstangmaske i næste halvstangmaske og fortsæt med at hækle i mellerum og i masker rækken ud, sidste maske skal være i 2 luftmaske ud af de 3 vendemasker fra omgangen før, vend med 1 luftmaske.

5. rk. Hækl 60 halvstangmasker, vend med 3 luftmasker

Fortsæt således til kluden har den ønskede størrelse, slut mønsteret med de 2 rækker halvsstangmasker. Mine klude har 13 hulrækker. Jeg hæklede kædemasker ned af de 2 sider for at gøre kanten mere stabil, men det er ikke nødvendigt.

Hæklet karklud med striber og strop

Jeg har hæklet stakkevis af karklude i mange mønstre. Jeg synes, at nogle af dem er lidt kraftige pga mønsteret, men disse i halvstangmasker er dejlige i struktur. Som noget nyt har jeg tilføjet en strop, som kan udelades, hvis man ikke lige har en passende krog at hænge dem på.

Matrialer: Bomuldsgarn 8/4 og hæklenål nr. 3. Jeg har brugt garn fra Søstrene Grene, et nøgle i hver farve lys rosa, gråbrun og lys tegl. Jeg fik 3 klude i stribemønster og lidt restgarn

Mål: 25 x 25 cm. Hvis du synes, at de er for små, så slå lidt ekstra masker op, der vil være garn nok, hvis du ikke laver dem giga enorme.

Hækl 62 luftmasker i farve 1.

1. rk. Hækl en halvstangmaske i 3. luftmaske fra nålen og fortsæt rækken ud. Nu er der 60 halvstangmasker og 2 vendemasker, som ikke tæller med i maskeantallet. Vend med 2 luftmasker.

2. rk. Hækl 60 halvstangmasker i bagerste maskeled. Den sidste maske hæklede jeg gennem begge led. Vend med 2 luftmasker

Fortsæt som 2. række. Jeg hæklede 23 rækker med farve1, 2 rækker med farve 2 og 12 rækker med farve 3.

Slut med at hækle strop, hvis du vil have sådan en. Klip ikke garnet og hækl 16 luftmasker. Hækl 1 km for at fæstne stroppen på selve kluden og hækl en km i hver af de 16 luftmasker.

Hæklet køkkenhåndklæde og karklud med "oldemor vibes"

Her er et af mine bud på et køkkenhåndklæde med tilhørende karklud. Det her er første gang, at jeg deler en opskrift, så jeg er spændt på, om den "virker". Rigtig god fornøjelse.

Materialer: Bomuldsgarn 8/4 og hæklenål nr. 3. Jeg tror, at jeg brugte en lille bitte smule mere end 3 nøgler, og jeg hæklede i råhvidt garn.

Mål: håndklæde 36 x 52 cm, karklud 28 x 27 cm. Håndklædet er i en fornuftig størrelse, så der er plads til krymp efter tørretumbling

Håndklæde:

Hækl 83 luftmasker.

1 rk: hækl 1 stangmaske i den 4. luftmaske. De 3 luftmasker forinden tæller som en stangmaske. Hækl stangmasker rækken ud. Nu skal der være 80 stangmasker + 1 maske bestående af 3 luftmasker = 81 stangmasker. Vend med 2 luftmasker

2. rk: spring første maske over, hækl 1 stangmaske i næste maske. De 2 vendeluftmasker tæller som første maske og fortvivl ikke, hvis du synes, at der er et stort hul mellem luftmaskerne og stangmasken. Det udjævner sig, når du har hæklet 3. række. Hækl stangmasker rækken ud. Den sidste stangmaske skal hækles i den øverste luftmaske af de 3 luftmasker. Der skal stadig være 81 masker, og det gælder hele vejen op. Vend med 2 luftmasker

3. rk:  spring første maske over og hækl 7 stangmasker, hækl 1 luftmaske og spring 1 stangmaske over, hækl 15 stangmasker, 1 luftmaske og spring 1 stangmaske over. Fortsæt således rækken ud. Slut med 8 stangmasker. Den sidste skal hækles i den øverste vendeluftmaske fra række før. Vend med 2 luftmasker.

4. rk: spring første maske over, hækl 5 stangmasker, 1 luftmaske, spring næste stangmaske over, hækl 3 stangmasker hvor den midterste skal være om luftmasken fra rækken før. Hækl 1 luftmaske og 11 stangmasker. Gentag mønstret rækken ud og slut med 6 stangmasker, den sidste i øverste vendeluftmaske.

5. rk: spring første maske over, hækl 7 stangmasker, 1 luftmaske, spring næste stangmaske over, og hækl 15 stangmasker. Gentag mønstret rækken ud og slut med 6 stangmasker, den sidste i øverste vendeluftmaske. Vend med 2 luftmasker

6. rk: spring første maske over, hækl stangmasker rækken ud, den sidste i øverste vendeluftmaske, vend med 2 luftmasker

7. rk: som række 3, men start med 15 stangmasker inden første "hul" og slut med 16 stangmasker efter sidste "hul", vend med 2 luftmasker

8. rk: som række 4, men start med 13 stangmasker inde første "hul" og og slut med 15 efter sidste "hul.

9. rk: som række 5, men start med 15 og slut med 16 stangmasker

Fortsæt mønstret til der er 15 mønsterrapporter i alt. Hækl 2 rækker stangmasker. Den sidste række hæklede jeg med hæklenål 2,5 for at få samme bredde som første række. Da jeg målte efter, var håndklædet lidt bredere foroven, derfor skiftede jeg hæklenålstørrelse på den sidste stangmaskerække.

Kant øverst: hækl 2 fm, 2 luftmasker og 1 kædemaske i den første af de 2 luftmasker (picot), hækl 4 fm, 2 luftmasker og 1 kædem i den første af de 2 luftmasker. Fortsæt med 4 fm, og 1 picot indtil midten af arbejdet. Her har jeg hæklet en strop på først 16 luftmasker og derefter 1 kædemaske i hver luftmaske. Hos mig var midten efter 2 fastmasker. Efter stroppen hækl 2 fastmasker, 2 luftmakser og 1 kædemakse i første luftmaske. Fortsæt med 4 fm og picot rækken ud. Hos mig passede maskeantallet med 1 fastmaske efter sidste picot 

Kant nederst: hækl i bunden af første række som øverste kant men uden strop.

Karklud:

Hækl 63 luftmasker

Hækl på samme måde som håndklædet, men første mønstergruppe starter med de 2 vendemasker fra rækken før, herefter 5 stangmasker før første "hul" og slutter med 6 stangmasker efter sidste "hul".Der skal være 61 stangmasker inkl masken bestående af vendemasker.

Næste række starter med vendemasker og 3 stangmasker. Rækken slutter med 4 stangmasker.

I næste mønstergrupe starter man med 13 stangmasker før første "hul" og slutter med 14 stangmasker.

Hækl 7 mønstergrupper og slut med 2 rækker stangmasker.

Slut af med picotkant øverst og nederst som på håndklædet. Jeg har ikke hæklet strop på karkluden.

Kommentarer

Maria Aparecida

30.05.2021 18:31

Suas ideias são ótimas. Nunca pensei em panos de cozinha de crochê. Adorei. Tem momentos que quero fazer algo simples em crochê, só para distrair, e não tenho ideia. Esses panos de cozinha são inspira

Marianne Libak

30.05.2021 18:57

Oi Maria. Muito obrigado pelo seu feedback. Atenciosamente, Marianne

Charlotte W.

21.02.2021 16:10

Super fine ting i fine farver.

Ghita

16.12.2020 09:37

Hej Marianne
Jeg er helt vild med dine ternede karklude🤗men jeg er lidt i tvivl om alle halve stangmasker hækles i bagerste led - også kaldet lange halvstangmasker? På forhånd tak og glædelig jul🎄mvh

Lonnie Nielsen

16.08.2020 13:30

hvor har du været flittig og lavet mange gode ting som er brugbare,tak for det.venligst Lonnie

jette jensen

11.07.2020 12:52

Hvor er det bare super fint og enkelt. Får hel lyst til at komme i gang. Men har gang i flere projekter, som skal gøres færdig først.

Seneste kommentarer

14.10 | 09:01

Hej Pernille, tak skal du have. Jeg tror, jeg anvendte nål nr 6. Garnet er coastgarn, og her vil man nok almindeligvis bruge nål 3 - 3 5. Mvh Marianne

05.09 | 05:27

Hej Hanne, bogen hedder Hæklerens uundværlige mønstersamling. Mvh Marianne

14.10 | 08:32

Hej Surecitroner.

MEGA flot tæppe !! hvilket nummer er "kraftig hæklenål" ?

01.09 | 08:30

Hvad er det for en bog "mønsterbogen"?

Del siden